NRC: Wat ik wel/ niet zeg tegen de werkster

We zijn de omgang met hulppersoneel verleerd, concludeert socioloog Sjoukje Botman. Zij promoveerde gisteren aan de Universiteit van Amsterdam op de ongemakkelijke relatie tussen werksters en de personen die hen inhuren om het huis schoon te maken.

Op 25 januari verscheen er een artikel van Sheila Kamerman op pagina 2 van NRC over het onderzoek van Sjoukje. Op 26 januari verscheen een samenvatting van dit artikel in NRCnext.

Lees hier het volledige artikel:

radio 2: Knooppunt Kranenbarg

Op 18-1-2011 besteedde radio 2 aan de werksters.

beluister hier het radio interview:

Parool: Klassieke dienstbode heet nu gewoon werkster

Veel particulieren die een huishoudelijk werker inhuren om hun woning schoon te maken, hebben moeite hun rol als werkgever in te vullen. “Het blijkt dat ze maar moeilijk een houding kunnen aannemen tegenover de werkster,” zegt sociologe Sjoukje Botman.

Download hier het artikel zoals dat is gepubliceerd in Het Parool op 29 januari 2011:


intermediair: Je werkster is niet zielig

‘Werksters zijn vaak hoogopgeleid, hebben gemiddeld achttien verschillende werkgevers en organiseren hun werk professioneel. Je hoeft er geen medelijden mee te hebben, blijkt uit nieuw onderzoek.’

Download hier het artikel in de intermediair van 25 januari 2011:


AD: Poetsvrouw geeft ons schuldgevoel

De vraag naar een poetsvrouw was nog nooit zo hoog. Maar hoewel een poetsvrouw hebben redelijk normaal is, voelen we ons toch schuldig. Schuldig omdat we niet zelf onze rommel opruimen, schuldig over de manier waarop we met haar omgaan, schuldig als we willen dat iets beter of anders moet gebeuren.

Het complete AD artikel van 27 januari 2011:

De Pers: Illegale schoonmakers zijn gewiekste ondernemers

Ze noemt zichzelf Dr. Schoonmaak. Wetenschapper Sjoukje Botman (38) promoveert dinsdag aan de Universiteit van Amsterdam op de ‘ongedocumenteerde’ schoonmaakeconomie. ‘Ik vond poetsen best leuk.’

Het interview in De Pers.

Interview Villa VPRO

Hoeveel geld moet je je huishoudelijke hulp geven? En vertrouw je haar je huissleutel toe? Wat moet je doen als zij ziek is, of als jij ziek bent, betaal je dan gewoon door? De relatie tussen particulier en werkster is uiterst gecompliceerd.

Op deze vragen is Sjoukje op 24 januari 2011 ingegaan tijdens een interview bij het radio programma Villa VPRO.

Metro: “huishoudhulp krijgt vaak vage instructies”

Het artikel in de Metro naar aanleiding van het proefschrift van Sjoukje.
.

BNR Interview

Het BNR Nieuws Radio interview met Sjoukje op 19 januari 2011 naar aanleiding van haar promotieonderzoek.